[...] zupełnie inna niż ta, którą jesteśmy bez przerwy karmieni. Badania Wydziału Pediatrii Uniwersytetu Stanowego w Nowym Jorku dowodzą, że dla niemowląt szkodliwe jest każde mleko z wyjątkiem mleka matki, a dla człowieka, który jest w stanie przyjmować pożywienie stałe, szkodliwe jest każde mleko. Udowodniono naukowo, że koty, które karmione są [...]
[...] temperaturach - pojawiło się w Polsce na początku lat 90. Startując od zera, szturmem zdobyło rynek. Z roku na rok mleczarnie sprzedawały go coraz więcej, wypierając mleko tzw. świeże, czyli pasteryzowane. Przełom nastąpił w zeszłym roku. Nagle okazało się, że popyt na UHT stanął w miejscu. Dziś rynek wygląda tak: 45 proc. to mleko UHT, [...]
Czy mleko UHT? to mleko prawdziwe, czy też produkt mlekopodobny i jeśli tak to z czego jest produkowany? Jakie są walory odżywcze tego mleka i jakie ewentualnie szkodliwości? Co oznacza ten skrót "UHT"?
czy mleko uht można gotować czy gotuje się tylko mleko pasteryzowane z butelki?chciałabym się dowiedziec poniewaz chce podawac je mojemu dziecku które skończyło rok i nie jestem pewna które jest lepsze do gotowania kaszki mojemu dziecku?
Mam pytanie dotyczące mleka w diecie. "Poprzednio" słyszałem by omijać mleko UHT w kulturystyce i kupowałem zwykłe w markecie. Nie zagłębiałem się w temat i nie sprawdzałem tego "mitu". Jednak ostatnio zauważyłem, że większość "ćwiczących" używa mleka UHT. Jak w końcu z tym jest ? Dodam, że mam możliwość codziennego kupowania świeżego mleka - [...]
Słyszałem ostatnio opinię, jakoby mleko UHT nie powinno się nazywać mlekiem, a płynem mleko podobnym, bo nie ma nic wspólnego z mlekiem. No i nie powinniśmy go pić! Nieco mnie to zastanowiło. Ile jest w tym prawdy i niby dlaczego nie powinniśmy pić mleka UHT? Co niby jest z nim nie tak?
W biedrze jest mleko " golde soya " natualny produkt sojowy bez dodatkow. Od czasu do czasu lubie sobie wypic dla smaku szklankę mleka, więc jak juz to zwykle UHT czy SOJOWE?
Aflatoksyny wydają się być marginalizowanie i w ogóle mało kto o nich słyszał. Bardzo często w Internecie pochopnie szafuje się słowami w rodzaju: „toksyny”. Często podciąga się pod tę kategorię metale ciężkie, herbicydy, leki, środki stosowane w przemyśle itd. Tymczasem, według słownika PWN, toksyna to «substancja chemiczna wytwarzana przez [...]
[...] spadku testosteronu i hormonów pomocniczych. Jednak z drugiej strony, u czterech z pięciu kobiet nie zarejestrowano wpływu konsumpcji mleka na owulację. Z badania wynika, iż mleko stanowi źródło hormonów, które mogą wpływać na naszą fizjologię. Oddziaływanie jest szczególnie zauważalne w przypadku mężczyzn. Jednakże hormony zawarte w mleku mają [...]
Nie przestaje mnie zdumiewać kreatywność osób wypisujących w Internecie tezy, które nie mają większego pokrycia w rzeczywistości. I tak właśnie dzieje się w kontekście słodzików, konserwantów, syropu glukozowo-fruktozowego i innych składników oznaczonych, jako „E”. A jak jest naprawdę? Joanna Tobacman w 2001 r. przedstawiła pracę dotyczącą wpływu [...]
[...] miast w Polsce). Na dodatek niektóre z nich nie stroniły od tytoniu czy alkoholu, a ich diety i aktywność fizyczna pozostawiały wiele do życzenia. W umiarkowanej ilości, mleko i produkty mleczne nie powinny stanowić wielkiego zagrożenia dla zdrowia. Aktywacja osi związanej z insuliną i IGF-1 nie oznacza od razu, iż każdy pijący mleko i [...]
Prawidłowa masa ciała oraz zdrowe nawyki żywieniowe to podstawa utrzymania dobrego samopoczucia i zdrowia. Dlatego też wielu mężczyzn częściej zaczyna zwracać uwagę na to, co spożywa oraz jak wygląda. Coraz większy problem z nadwagą i otyłością oraz chorobami cywilizacyjnymi, które dotykają już nawet młodzież, skłania wielu mężczyzn do [...]
[...] g kukurydza konserwowa 20 g fasola czerwona konserwowa 20 g przyprawy Dzień 2 Śniadanie: musli musli z rodzynkami i orzechami 80 g miód pszczeli 20 g orzechy włoskie 20 g mleko UHT 3,2% 250 ml borówki amerykańskie 50 g Drugie Śniadanie: kanapki z serkiem kanapkowym chleb żytni 140 g (4 kromki) rzodkiewki 75 g serek kanapkowy typu almette 70 g [...]